Guebukanmonyet!

He’s Gone

Posted on: January 27, 2008

soeharto.jpg He’s gone. The former president Soeharto is finally gone. After some years struggling with his health, today God decided it was his time. Should I be happy or should I be sad? I’m not sure.

There are people who hated him for the corruption and oppression they accusse he did during his 32 years of presidency. They claim that Soeharto was one of the most vicious leaders in the world that he was responsible for the unfair political condition in Indonesia for so many years, putting the wrong people into jail. They say Soeharto granted his children and cronies a lot of economic priviliges and left people with frustrating debt and a crippled government. They cheered when Soeharto was announcing his resignation, they claimed their victory and they were relieved that now they were looking at the better Indonesia ahead. Freedom of speech, at last.

But I know that there are people who loved him and thought that he was a great president who once transformed this nation into a proud and prosperous nation. Those people think that Soeharto’s government was better than the one we have right now. The political condition may not have been so democratic but the economy was good and everything was affordable, they say. They don’t care about reformation. The word they used to hear every single day in 1998 is nothing but a souvenir from the past right now. No one really talks about it anymore. They see condition is more chaotic. They see people act so uncontrollably and rebelliously. No more Indonesian manner. They wanted their Soeharto back.

I remember Soeharto was my favorite when I was still in the elemantary school. The New Order and all its ministers were my heroes. I guess I was a victim of New Order’s brainwash strategies, I remember I had to study PMP (Pelajaran Moral Pancasila) in order to be a good citizen. No question was allowed. I remember how I loved him and how I idolized him, he was simply my hero.

As a grownup I hated him. I hated him knowing the fact that he’d been a dictator instead of a Bapak Pembangunan. I hated him knowing the fact that he’d faked our economic condition and corrupted people’s money for so many years. I hated him knowing the fact that he’d stolen people’s freedom and rights.

Now, he’s gone. But is he really gone?

24 Responses to "He’s Gone"

My sympathy to all those who sincerely mourn and grieve for the deceased.

But looking from a distance, without any of the ties you have, I can’t but feel the same as what I felt when Chile’s Pinochet died. Relieve.

wah, jadi kak tasa termasuk pro-soeharto.
saya malah gak suka sama dia. mungkin karena cerita2 orang tua saya tentang gimana dia bikin kita susah. abis, dia rasis banget.
sampe2, ras gw dikasih undang2 khusus. tega bener.
tapi, gw gak seneng sama sekali pas dia wafat. gw malah merasa kehilangan, dan sedikit sedih. gw pun bingung. mungkin karena dia adalah figur yang eksis banget di negara ini. jadi merasa ada yang kurang aja kalo gak ada dia.
hari berkabung nasional neh… seminggu dari sekarang.
ngapain aja sih, kalo lagi hari berkabung?

Terimakasih untuk KELOMPENCAPIR-nya Pak Harto!
Keep smiling wherever you may be.

sbnernya, untuk orang yg sekritis tasa, aku kaget jg klo tasa pro-soeharto (“was your favorite” or “is your favorite”?)…..
aku juga bingung sih mau pro ato kontra. tp menurut aku, yg salah tetep salah, yg bner tetep bner. tp yg pasti aku sih lbh ke arah netral, walau gemas jg melihat soeharto bebas terus dari pemeriksaan. sakti bgt ya almarhum. heheh..

skrg beliau udah meninggal, ya ga bisa ngmg apa2 lagi selain mendoakan dosa2nya selama hidup semoga diampuni. aminn….

mudah2an ada lagi pemimpin yang peduli sama perkembangan agraris di negeri ini, yang bisa menjaga keamanan negeri ini spt beliau. tp tidak melakukan tindakan korupsi dan pelanggaran HAM… (hehe.. bukannya nuduh almarhum loh..)

Colson: He-he I can understand that.

Areta: Bukan begitu, aku bilang kan, “Soeharto was my favorite when I was in the elementary school.” Pas di SD I loved the guy, hehe. Tapi pas gede bencinya setengah mati. Tapi melihat ia tua dan sakit timbul rasa kasihan juga.

Marisa: Maksudnya? Ha-ha. Gue jadi inget tayangan kelompencapir di TVRI, sekarang kagak ada lagi tuch. Tapi kalau dipikir-pikir bagus juga acara kayak begitu.

macangadungan: Pas masih di SD bu. He-he. Pas gue tua, I hated him.

Kadang kita suka lupa bahwa seseorang yg kita benci banget ada keluarga yg dia sayangi dan yg sayang ama dia.
Maka pas denger Bpk Soeharto meninggal, saya akui juga bingung seperti guebukanmonyet. Ada rasa sedih karena dia meninggalkan keluarga tercintanya, dan kasihan juga dia jatuh sakit sebelom dia meninggal tetapi ada rasa ‘relieved’ juga muncul karena memang seorang diktator telah pergi.

Thus, I guess it is bittersweet? Or is that even an appropriate word to use?

In any case, I do send my condolences to his beloved family who will surely miss a figure who was so dear to them.

May Allah SWT forgive him his wrongs and accept him in His Graces.

Innalillahi Wa Inna Ilaihi Roojiun, setiap makhluk bernyawa pasti akan bertemu maut. Semoga Allah SWT mengampuni segala dosa beliau dan menerima beliau di sisiNya amin.

Pak Harto, dicinta dan dibenci, dicerca dan dikagumi, sekarang tokoh kontroversial itu sudah tutup usia. Saya kasian ma beliau di detik2 terakhir usianya, anaknya Bambang tetap menceraikan Halimah. Saya kira dia akan berubah pikiran, tapi cerai jalan terus. Duh prihatin.

@Tasa
waktu SD cinta, udah dewasa benci setengah modar, dia sakit elo kasian, dia meninggal jangan2 elo kangen lagi hehehe:mrgreen:

for sure, i’ve got all mainstream media today full with his photos, articles, and audio-video documentaries. he’s got full attention. i’m waiting for the same attention about the truth from those who we called as victims. part of history that for uncertain reasons had been gone and mislead our perceptions for so many years.

salam.
Perasaan saya ketika suharto meninggal dunia, tidak ada rasa apaun. hambar-hambar saja…bagaimana tidak….Indonesia ini bangkrut karena harus menanggung warisan utang yang begitu berat. Memang pada zaman suharto, segi ekonomi tidak mengalami krisis, tapi kenapa harus ngutang sama orang luar?
Memang pak suharto tidak bisa disalahkan sendirian, dibelakangnya terdapat kroni-kroni yang menggerogoti dari dalam. mereka juga adalah mapia-mapia yang perlu diusut tuntas.
saya memahami apa yang dimaksud Tasa, bahwa pada rezim suharto, demokrasi dimandulkan, banyak sekali suara-suara yang kritis terhadap pemerintahan dibungkam. diktator sekali. zaman orde baru identik dengan diktatorisme. penjajahan dari dalam.
saya pikir pemerintahan sekarang, kita bisa menikmati kebebasan berekspresi, namun demokrasi yang belum dewasa dan matang. masih berproses…..
sekarang, barangkali tinggal pemulihan ekonomi dan kesejahtraan rakyat diimbangi dengan pemulihan cara berfikir anak bangsa bahwa jika mau bangsanya maju, ya bersikap jujurlah……berfikirlah apa yang bisa diberikan untuk umat dan rakyat dan bukan berfikir apa yang bisa diambil buat kepentingan pribadi…….
good posting deh dari Tasa.
ahmad

wah, jika seorang pemimpin berusaha hidup sederhana, selalu gelisah ketika rakyatnya banyak dilanda kemiskinan dan kelaparan dan selalu berusaha yang terbaik buat rakyatnya…maka saya yakin, keberadaanya akan dihormati dan dikagumi, bukan saja oleh rakyatnya tapi juga secara internasional dan ketika meninggal, rakyatnya akan merasa kehilangan, kehilangan sosok pemimpin yang hari-harinya dicurahkan untuk rakyatnya….dan bukan untuk kepentingan sendiri dan keluarganya atau partainya saja.
semoga indonesia terus berproses kearah yang lebih sejati dan punya karakter yang kuat dan merakyat.
ahmad

Tidak bisa saya sangkal kekaguman saya pada beliau. Entah itu positif atau negatif. Entah itu pujian atau hujatan.
Dan ada rasa yang hilang juga saat membaca bahwa beliau telah meninggal di salah satu website di sini.
Bagaimanapun juga dia adalah bagian yang sangat kental dari Indonesia selama sekian puluh tahun.

I thought nope. He still around, not in physical way, but in other ways
And, i prefer to just be silent on this, as i don’t know what i suppose to do, love him or hate him😐

Turut berduka cita jg meski ayah gw pernah dipenjara gara2 kepemimpinan Suharto. Semoga dosa2 nya diampuni untuk yg bisa diampuni, sedangkan yg lain dari itu harus dia pertanggungjawabkan di hadapan Tuhan.

Kagum ataupun benci, hukum peradilan Indonesia harus terus berjalan.

to see it on the brighter side, now he’s going face to face with God Almighty himself, The Ultimate Judgment is awaiting him. I hope Mahkamah Agung will continue his case, while he himself is trialled by Him in the afterlife… (well, if you believe in afterlife anyway..huhu)

and no matter what sins he’s done to this country, we all have to admit that he was a leader with a great charisma. we may never see someone like him in another I don’t know how many years… but he’d approach people, or so called ‘wong cilik’. that’s how he gained sympathy and respects from them, may be up to now..

I respect him for the economic development he brought this country, but I hate him for being a dictator who’d eliminate them who got in his way.

anyway. so long, Mr. President. hope he gets what he deserves in the end…

“in 2005, the (united nations) General Assembly designated 27 January (notice the date), the anniversary of the liberation of the Auschwitz death camp, as an annual International Day of Commemoration to honour the victims of the Holocaust, and urged Member States to develop educational programmes to instill the memory of the tragedy in future generations.” http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=25418&Cr=Holocaust&Cr1=

Somehow, I know how to accept his death. Imagine, you have father that treated you hard when you were child. He beat you until he left some scarce on your body when you make mistake. Of course you hate him at that moment. However, he provided you protection, education, care, until now you are a successful person, and you can not deny his contributions to it. With all the spurs he left in your body and heart.

For me, Suharto is like such type of father. And I know this type of fathers are quite a lot in Indonesia. I thank for what he has done. I am sad why he treated me like that. But now he is gone. I am happy with what I am now, and happy because now he really has chance to say honestly to God, what reason behind what he has done to me. I will take care of his death body, give it a good fragrance, before the earth welcoming his body. He is just a man. A human.

I won’t hate him.

I do believe that every single human being made mistakes and sins in his life.
Soeharto might have killed hundred thousands of “innocences”, for instances, after 1965 coup by Indonesian communist party and in Tanjung Priok tragedy. The existence of gray areas in these tragedies disabled me from making a fair judgment, thus I decided to stay silent in this killing issue.

He is also suspected to corrupt huge amount of money.
Corruption has rooted into the lowest level of Indonesian society, who does not do it anyway? Indeed, Soeharto might have corrupted more than everyone else, but what gives? For me, what matters is not the amount of money ones corrupts, what matters is who corrupts and who does not. I am not trying to defend Soeharto, but let me add some thougts, why some people are only concerned about putting Soeharto into trial but not also putting others? What if they were in Soeharto’s position? Are they still holy enough not to corrupt? Anyway, in this case, Soeharto might be guilty.

Soeharto is also blamed for signing some stupid agreements with those bastards from IMF. Well, as an anti-neoliberalism, I do regret Soeharto’s decisions here. When country’s big banks and companies suffered a lot because of economic crisis, he invited multinational corporations to invest in certain significant areas (like WATER, ELECTRICITY, PAPER, and else). Ridiculously, foreign companies which won the tender to manage those areas had hidden link with Cendana.

In addition, Soeharto’s era was also filled with elections fraud, human rights violation, and strangely created rules.

Despite all the miserable things he did to our Indonesia, I do not hate Soeharto, what can I say? He has also done lot of good things for our country.
He has successfully developed Indonesian economy, I have met soo many people who say their lifes were much better in Soeharto’s era. Soeharto brought Indonesia into self sufficiency in rice in 1980s he receive an award from FAO. Soeharto introduced the sense of nationalism, although he used it as a propaganda. Soeharto introduced the basis of Indonesian foreign policy, “free and active”, we can count the numbers of International Organizations we joined during his era. He was also brave enough to reject American demand to build military base in Indonesia in 1990. Soeharto introduced Keluarga Berencana, for which he also received an award, and successfully pressed Indonesian population growth.

It is sad to see how people can easily remember all the bad things he did and forget all the good things he did.
Rest in peace the smiling general, may the Lord give you what you deserve to get.

wah, yuki…klo menurut saya sih bukannya easily remember all the bad things he did and forget all the good things he did… semua manusia kan ada lebihnya, ada kurangnya. bisa juga berbuat salah, tp pernah juga melakukan hal2 yang baik.
sebagai manusia, saya rasa banyak yg bisa, dan sudah memaafkan kesalahan almarhum, tp kan issue yg sering di bahas tuh sbnernya permintaan untuk mengadili almarhum.
bukannya karena mereka lupa sama jasa2 almarhum, tp yang salah memang harus diadili, buktikan dia bersalah atau ngga. mau dihukum atau ngga, terserah. yg penting terbukti bersalah atau tidak.
gtu aja sih menurut aku…

toh memang sebagai sesama manusia kita wajib saling memaafkan kan? tapi kalo udah urusannya hukum dan keadilan…itu lain lg.

tp ya gtu deh…itulah saktinya alamarhum. sampai meninggalpun tidak bisa tersentuh oleh hukum. mudah-mudahan hal ini ngga membuat para koruptor menjadi meremehkan hukum di negeri kita.

sekali lagi, mudah2an juga dosa almarhum diampuni…

To be honest, i don’t know what i suppose to do on this. I don’t even know if i should cry or happy, maybe it will be better to be just silent🙂

Bukan soal mencintai atau membenci, tapi menempatkannya secara proporsional. Memang betul beliau telah banyak berjasa pada republik ini, dan pada saat blog ini ditulis, momentumnya adalah berduka, sehingga mungkin yang lebih banyak terkenang adalah jasa-jasa dan kebaikannya saja. Saya pun sebagai seorang yang beragama berharap agar segala dosa dan kesalahannya diampuni pada saat di-akherat sana. Tetapi harap diingat bahwa penyikapan kita terhadap kesalahannya selama di dunia adalah perkara hukum, dan keadilan tetap harus ditegakkan. Kesalahan yang telah diperbuatnya masih menyisakan permasalahan yang harus ditanggung oleh lebih dari 200 jt penduduk Republik ini, dan itu dilakukan beliau bukan secara tidak sengaja. Jangan salah kaprah bahwa memaafkan beliau sama dengan melupakan proses hukum dan melupakan keadilan. Apakah diarenakan seseorang telah banyak berjasa pada pembangunan ekonomi lantas nyawa2 korban represi ketika proses pembangunan tersebut layak dilupakan dan hanya dianggap sebagai tumbal? Dan mungkin kita juga lupa bahwa keberhasilan perekonomian selama era orde baru tersebut juga dibangun diatas pilar2 KKN yang pada akhirnya berujung pada kemelaratan Bangsa. Orang-orang disekelilingnya pun hingga kini masih merupakan jajaran orang2 terkuat baik dari segi perekonomian maupun politik yang amat sangat sulit tersentuh oleh hukum. So Tasa, he’s not really gone since he has succeeded in establishing a new aristochracy in this Republic. Saya hanya mencoba mengingatkan, bahwa negara ini tidak akan bisa melangkah maju dan melihat jauh ke depan apabila masih gagap dalam melihat masa lalu.

ns: Cara pandang yang sangat bijaksana, thanks for sharing.

Yonna: Mungkin salah satu penyebabnya Pak Harto pusing mikirin anaknya yang pada cerai. He-he.

Ingki: That’s a good way to see this issue. It’s interesting how mainstream medias have been giving a lot of coverage and a so-called positive goodbye. Mmmh.

Ahmad: Thanks for your enlightening comment. Your ideal kind of leader sounds fantastic, I really wish someday we could have someone like that.

Since: Jadi kangen yah sekarang? He-he. Iya, lebih dari 35 tahun Pak Harto ada di sekitar kita, sekarang ia sudah tiada.

extremusmilitis: Bingung nih ceritanya? I can understand. I’m sure, even he’s gone physically but his values, thoughts, or visions are still around.

fin: Beneran tuh? Setuju kalau proses hukum harus terus berjalan. Yayasan Supersemar harus terus diusut tuh.

vienz: Hey there. I think you’re not alone, there’re lots of people in Indonesia who have the same feeling. Some think that it was Soeharto who brought stability to Indonesia and no other presidents have been able to do so so far.

Panji: You’re not alone bro. And I don’t think I can blame you for that.

Yuki: Long time no see bro, I guess you’ve been travelling around Europe. Nice. So, you’re a fan of Soeharto? He-he. Well, I don’t deny that he did lots of great things for Indonesia. I mean, you know, at least we alywas (not really always though) won the Sea Games. But now? Even Vietnam is laughing at us!

Macan: I see your point and I completely agree. It’s such a shame that the government has been so ineffective in resolving Soeharto’s case. I don’t really care that they didn’t put him into jail, he’s old anway, but at least take the money back he’d corrupted and build something with it for people’s sake. Thanks for sharing.

Harry: I’m with you bro. Like I said earlier, he may be gone, but I’m sure his thoughts and values are still around us. At least, lots of his former cronies and supporters are still around. We have to learn how advanced countries are able to prosecute old cases in the name of justice, Indonesia should be able to do so for Soeharto’s case.

Long time no see too monyet, I just went back to Indonesia for awhile and could not go back to Budapest because of that stupid flood. I wrote an article about it for JBRB, I will send it to you as soon as possible.

About my previous comment, I think I have to elaborate that I am not his fan at all, I just tried to list my humble analysis about his good and bad sides. I think Harry got the point I meant, that is “to judge him proportionally while not just simply forgetting his sins”.

Now, he’s Too far to go.

Too hate to love.

Too love to hate.

Too difficult to easy.

Too easy to money. ???

Bingung mau komentar apa. Tapi yang jelas waktu presidennya dia, beras ga mahal, kerjaan gampang, minyak tanah ga langka, sekolah ngga mahal.

Semoga ia mendapat tempat yang layak di sisi-Nya.
Amiin.

Yuki: Thanks for the humble explanation. How’s Budapest at the moment?

Izmi: You want him back, don’t you? Hehe. Well, he’s gone although his legacy is may be still around.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Read My Articles on

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

About Me

guebukanmonyet is Tasa Nugraza Barley. He's a free man with unique thoughts and dreams. He sees his life and this world differently from anyone else. That's because he knows what he wants; and for that reason he doesn't want to be the same. Read why he blogs, here.

Contact Me

guebukanmonyet@gmail.com

Categories

Copyright©2009

All articles and essays were written by guebukanmonyet. Before commenting remember that Life Accepts Differences.
%d bloggers like this: